“IIT Roorkee onderzoek vindt antibacteriële mechanismen van planten”
“Onderzoekers van het Indian Institute of Technology Roorkee hebben de antibacteriële eigenschappen ontdekt van de natuurlijke verbinding chlorogeenzuur, een aromatische stof die voorkomt in veel plantensoorten, waaronder koffie.”
Een onderzoeksteam heeft structurele inzichten verworven in het mechanisme van antibacteriële eigenschappen van de natuurlijke verbinding. Daarbij is gebruik gemaakt van röntgen kristallografie Het team van wetenschappers, geleid door Dr. Pravindra Kumar van de afdeling Biotechnologie van het Indian Institute of Technology Roorkee, gebruikte de röntgen kristallografie om de bacteriële metabole routes te onderzoeken en ontrafelde de moleculaire basis van de bacteriële remming door chlorogeenzuur.
Het onderzoek toonde aan dat de verbinding de bacteriën target door de shikimate-route te remmen. Dit is een van de essentiële metabole routes in bacteriën die zorgt voor essentiële aromatische aminozuren voor zijn overleving. De resultaten hebben aangetoond dat de verbinding zichzelf bindt in de actieve plaats van chorismaatmutase, een enzym dat behoort tot de shikimate-route, waardoor de groei van de bacteriën wordt geremd en deze te gronde gaat.
De structurele momentopname van de chemische resolutie van chlorogeenzuur met enzym geeft informatie, die kan worden gebruikt om de chemische structuur van chlorogeenzuur te tweaken om een krachtigere remmer te maken. De verbinding heeft een positieve activiteit tegen verschillende bacteriestammen in het laboratorium. ”
Bron: Trinity Mirror
Meer informatie over AMR? Woon een AMR-training bij!